mgr Laura Mętel
26 List

Ciasto marchewkowe

         Marchew obrać i zatrzeć na drobnych oczkach. Płatki owsiane zblendować na mąkę lub użyć mąki owsianej. Białka oddzielić od żółtek. Wymieszać marchew, mąkę owsianą, żółtka, miód, posiekane orzechy, rodzynki, po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i przyprawy do piernika. Białka ubić na sztywno (można dodać szczyptę soli i kilka kropel z soku z cytryny). Ubite białka stopniowo dodawać do masy ciasta, delikatnie mieszając. Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec o 160°C około 60 minut. Następnie, gdy ciasto jest już ostudzone, przygotowujemy krem: Serek mieszamy z miodem, dodajemy obrane ziarenka wanilli i mieszamy. Pokrywamy równomiernie górę ciasta i obsypujemy migdałami. 

Smacznego! :)

Ciasto: 

  • 500 g marchewki,
  • 100 g płatków owsianych lub mąki owsianej,
  • 5 jaj,
  • 20 g miodu,
  • 50 g orzechów,
  • 30 g rodzynek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta soli, sok z cytryny

Krem: 

  • Bieluch lekki (1 opakowanie)
  • 2 łyżeczki miodu 
  • 1/3 laski wanilii
  • płatki migdałowe

*przepis na 5 porcji, jedna porcja ok. 280 kcal

Twój komentarz




POKAŻ