mgr Laura Szcześniak (Mętel)

Zapotrzebowanie na węglowodany w trakcie ciąży

Chcąc ustrzec się ewentualnych powikłań zdrowotnych należy zwracać bardzo dużą uwagę nie tylko na ilość węglowodanów, ale także ich jakość.

Zapotrzebowanie na węglowodany w trakcie ciąży

W trakcie trwania ciąży, wiele kobiet popełnia sporo błędów w zakresie ilościowego i jakościowego spożycia węglowodanów (cukrów), co w efekcie rzutuje na inicjowanie wielu zaburzeń metabolicznych, jak również niepożądanych zmian w budowie ciała. W aspekcie żywienia ciążowego, niekorzystny może być zarówno niedobór jak i nadmiar węglowodanów, jak również nieodpowiedni dobór produktów. Podaż węglowodanów w diecie kobiety ciężarnej powinna wahać się mniej więcej na poziomie 50-60% ogółu kalorii w diecie. Ponadto należy zwracać uwagę nie tylko na ilość węglowodanów, ale także na właściwe ich źródła. W trakcie trwania ciąży, w diecie należy unikać przede wszystkim zwiększonego spożycia produktów węglowodanowych o wysokim stopniu przetworzenia jak:

  • białe pieczywo
  • słodycze
  • cukier
  • słodzone napoje
  • soki, itp.

Takie produkty poza energią nie wprowadzają do organizmu praktycznie żadnych większych wartości odżywczych. W tych okolicznościach, organizm zamiast skupiać się na istotnych problemach związanych z rozwojem organizmu dziecka będzie męczył się z przetwarzaniem cukru i poświęcał na to resztki krążących w ustroju witamin i minerałów. Chcąc więc zadbać o zdrowie dziecka, takie produkty węglowodanowe powinny całkowicie zniknąć z jadłospisu. Należy pamiętać, że złej jakości węglowodany mogą także rzutować na rozwój cukrzycy ciążowej, a także predysponować organizm dziecka do rozwoju cukrzycy w przyszłości. Chcąc, więc ustrzec się ewentualnych powikłań zdrowotnych należy zwracać bardzo dużą uwagę nie tylko na ilość węglowodanów, ale także ich jakość. Warto przede wszystkim spożywać węglowodany wartościowe, które obok cukru dostarczają także potrzebne organizmowi składniki. Podstawą żywienia powinny być produkty zbożowe z pełnego przemiału, gdyż to właśnie one charakteryzują się cennymi walorami odżywczymi. Zawartość witamin, minerałów czy błonnika w produktach pełnoziarnistych jest średnio 2-3 krotnie wyższa niż w produktach oczyszczonych. To ważne zarówno dla organizmu matki, jak również jej dziecka. Tak, więc jasne pieczywo warto zamienić na gruboziarniste, biały ryż na brązowy, zamiast klusek warto spożywać makaron razowy lub sięgać po kaszę.

autor: Dobry Dietetyk (MK)

źródło: Centrum Żywienia i Promocji Zdrowia

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Mleko i produkty mleczne

Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży

Odpowiednie spożycie mleka i produktów mlecznych w trakcie trwania ciąży jest niezwykle istotne, gdyż warunkuje dowóz potrzebnej ilości wapnia.

czytaj więcej

Wzrost wagi w ciąży

Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży

Wzrost wagi w trakcie trwania ciąży jest procesem naturalnym, związanym z istotnymi zmianami anatomicznymi i fizjologicznymi jakie w tym czasie zachodzą w ciele kobiety.

czytaj więcej
POKAŻ