Brownie z buraka
Napisany przez Laura Szcześniak (Mętel) Przepisy Powrót
Ciasto z warzywami jest doskonałym i bardzo smacznym pomysłem na zwiększenie ilości dziennego spożycia warzyw. Zwłaszcza, gdy mają one tak wiele właściwości prozdrowotnych jak chociażby buraki, które do tego są tanie i dostępne praktycznie przez cały rok.
Co więcej, buraki stanowią nie tylko wspaniały i efektowny składnik prowadzonej profilaktyki wielu chorób, ale i remedium na przeziębienie i różnego rodzaju infekcje, z którymi tak często borykamy się w okresie jesienno-zimowym.
Wracając jednak do ciasto - jest ono wilgotne, baardzoo czekoladowe, sycące i pyszne ! Nie trzeba się bać, ponieważ smak buraka jest praktycznie niewyczuwalny, a maliny idealnie podkreślają smak czekolady. Brownie na pewno zasmakuje czekoladoholikom , osobom lubiącym słodkości i eksperymenty w kuchni
Przepis:
✔3 małe ugotowane buraki
✔3 jajka
✔ łyżeczki cynamonu
✔ 4 łyżki kakao lub karobu
✔ 4 łyżki cukru trzcinowego/ ksylitolu/erytrolu
✔1/2 szklanki mąki kokosowej
✔1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
✔2 łyżki rodzynek
✔1 tabliczka czekolady gorzkiej 70%
✔ 1/2 szklanki mrożonych malin
✔ płatki migdałowe
Przygotowanie:
1. Buraki, jajka, cynamon, sól, kakao i cukier zblenduj na gładką masę.
2. Mąkę koksową wymieszaj z proszkiem do pieczenia, rodzynkami oraz posiekaną czekoladą. Dodaj do masy z burakami.
3. Całość dobrze wymieszaj i przelej ciasto do przygotowanej formy o bokach 20x20. Połóż maliny i posyp płatkami migdałowymi. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Polecam !
Twój komentarz