mgr Laura Szcześniak (Mętel)
24 List

Brownie z buraka

Ciasto z warzywami jest doskonałym i bardzo smacznym pomysłem na zwiększenie ilości dziennego spożycia warzyw. Zwłaszcza, gdy mają one tak wiele właściwości prozdrowotnych jak chociażby buraki, które do tego są tanie i dostępne praktycznie przez cały rok.

Co więcej, buraki stanowią nie tylko wspaniały i efektowny składnik prowadzonej profilaktyki wielu chorób, ale i remedium na przeziębienie i różnego rodzaju infekcje, z którymi tak często borykamy się w okresie jesienno-zimowym.

Wracając jednak do ciasto - jest ono wilgotne, baardzoo czekoladowe, sycące i pyszne ! Nie trzeba się bać, ponieważ smak buraka jest praktycznie niewyczuwalny, a maliny idealnie podkreślają smak czekolady. Brownie na pewno zasmakuje czekoladoholikom , osobom lubiącym słodkości i eksperymenty w kuchni 

Przepis:

✔3 małe ugotowane buraki

✔3 jajka

✔ łyżeczki cynamonu

✔ 4 łyżki kakao lub karobu

✔ 4 łyżki cukru trzcinowego/ ksylitolu/erytrolu

✔1/2 szklanki mąki kokosowej

✔1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

✔2 łyżki rodzynek

✔1 tabliczka czekolady gorzkiej 70%

✔ 1/2 szklanki mrożonych malin

✔ płatki migdałowe

Przygotowanie: 

1. Buraki, jajka, cynamon, sól, kakao i cukier zblenduj na gładką masę.

2. Mąkę koksową wymieszaj z proszkiem do pieczenia, rodzynkami oraz posiekaną czekoladą. Dodaj do masy z burakami.

3. Całość dobrze wymieszaj i przelej ciasto do przygotowanej formy o bokach 20x20. Połóż maliny i posyp płatkami migdałowymi. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. 

Polecam ! 

Twój komentarz




POKAŻ