mgr Laura Mętel
22 Gru

Przedświąteczne muffinki makowo-orzechowe

Przygotowanie: 

1.Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C

2. W osobnych naczyniach mieszamy składniki suche i składniki mokre. A następnie dodajemy suche do mokrych. Dokładnie mieszamy.

3. Gotową masę przekładamy do formek i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 17-20 minut.

Składniki: 

✔ 2,5 szklanki mąki (orkiszowej, żytniej i gryczanej)
✔ 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
✔ 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
✔ 2 łyżki kakao 
✔ 3/4 szklanki maku
✔ 1/2 szklanki cukru kokosowego
✔ 1 szklanka mleka 
✔ 0,5 szklanki oleju rzepakowego
✔ 4 łyżki masła orzechowego
✔ 1 jabłko 
✔ 2 łyżki amaretto lub rumu
✔bakalie (orzechy włoskie, rodzynki, morela, żurawina, morela)

Twój komentarz




POKAŻ