mgr Laura Mętel
06 Gru

Pyszne i zdrowe orkiszowe pierniczki

Przygotowanie : 

Cukier zemleć w młynki do kawy.

Masło i miód roztopić w rondlu.

Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto.

Ciasto rozwałkować na grubości 0,4-0,5 cm i wykrawać pierniczki.

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 180 stopni przez 9-10 min.

Smacznego ! :)

 

Składniki:

  • 200 g masła klarowanego/ oleju kokosowego
  • 120 g cukru kokosowego /ksylitolu
  • 500 g mąki orkiszowej jasnej 
  • 5 żółtek jaj 
  • 130 g miodu 
  •  3 łyżeczki przyprawy do piernika *
  • 1 łyżeczka kakao 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

* przepis na domową przyprawę do piernika:

  • łyżeczka goździków 
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku

 

Twój komentarz




POKAŻ