mgr Laura Szcześniak (Mętel)
31 Paź

Zupa krem z dyni

     Chyba nic tak nie kojarzy się z jesienią, jak słonecznie pomarańczowa, dynia. Mimo, że jej smak, pozornie mdły w połączeniu z odpowiednimi przyprawami nabiera prawdziwego charakteru, co sprawia, że każdy ją uwielbia.  Z okazji dzisiejszego święta Halloween mam dla was przepis na delikatną, aromatyczną i sycącą zupę krem z dyni

Składniki:

  • 500 g dyni bez skóry
  • 250 g ziemniaków
  • pomidory w puszce
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki wywaru warzywnego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • Przyprawa papryka ostra/słodka, sól, pieprz cayenne

Przygotowanie:

  1. Dynię, przekroić, wydrążyć z pestek. Skroić w większe kawałki. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę. Odłożyć na bok.
  2. Cebulę i czosnek obrać, a następnie posiekać. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, po chwili dorzucić czosnek oraz dynię, doprawić solą i smażyć co chwilę mieszając przez około 7 - 10 minut. Dodać kurkumę, wymieszać i smażyć jeszcze przez minutę.
  3. Wlać gorący bulion, ziemniaki i pomidory. Gotować pod przykryciem przez około 10 minut do miękkości dyni i ziemniaków. 
  4. Zupę zmiksować na gładkie puree. Doprawić do smaku. 

Twój komentarz




POKAŻ