Składniki:
- 500 g dyni bez skóry
- 250 g ziemniaków
- pomidory w puszce
- 1 cebula
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 szklanki wywaru warzywnego
- 1 łyżeczka kurkumy
- Przyprawa papryka ostra/słodka, sól, pieprz cayenne
Przygotowanie:
- Dynię, przekroić, wydrążyć z pestek. Skroić w większe kawałki. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę. Odłożyć na bok.
- Cebulę i czosnek obrać, a następnie posiekać. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, po chwili dorzucić czosnek oraz dynię, doprawić solą i smażyć co chwilę mieszając przez około 7 - 10 minut. Dodać kurkumę, wymieszać i smażyć jeszcze przez minutę.
- Wlać gorący bulion, ziemniaki i pomidory. Gotować pod przykryciem przez około 10 minut do miękkości dyni i ziemniaków.
- Zupę zmiksować na gładkie puree. Doprawić do smaku.
Twój komentarz