mgr Laura Mętel
13 Marz

Siemianka kakaowa z malinami i płatkami migdałowymi

Zapewne każdy z nas nie raz słyszał o leczniczej mocy siemienia lnianego, który bardzo słusznie jest określany mianem super foodu. Nie sposób się nie zgodzić, że nasiona lnu posiadają liczne właściwości zdrowotne i odżywcze z których powinniśmy korzystać !!!
Nasiona lnu stanowią bogate źródło kwasów omega-3. Zawierają witaminę E, magnez, flawonoidy i fitoestrogeny. Są naturalnym środkiem leczniczym w stanach zapalnych stawów, kłopotów z układem pokarmowym oraz przy schorzeniach układu sercowo-naczyniowego. Przeciwdziałają zaparciom i wspomagają odchudzanie. Związki śluzowe zawarte w nasionach lnu powlekają błony śluzowe żołądka, łagodząc wrzody. Ponadto poprawia stan skóry i włosów oraz wspiera utratę nadmiernej masy ciała dzięki utrzymaniu uczucia sytości.

E: 340 kcal, B:21,9 g, Tł: 12,1 g W:38,1 g

Składniki:

- 5 łyżek siemienia lnianego (brązowe)
- ½ szklanki mleka roślinnego
- 2 łyżeczki kakao
- garść maliny mrożone
- łyżeczka płatki migdałowe
- syrop klonowy/ miód

Sposób przygotowania:

1. Mleko wlać do rondla i podgrzać.
2. Siemię lniane zmielić w młynku.
3. Wyłączyć palnik i wsypać zmielone siemię lniane. Dodać kakao i dokładnie wymieszać. 
4. Posypać rozmrożonymi malinami i płatkami migdałowymi. Polać syropem klonowym / miodem

Twój komentarz




POKAŻ