mgr Laura Mętel
05 Czerw

Wiosenna frittata ze szparagami

      Właściwości i wartości odżywcze szparagów powinny docenić przede wszystkim osoby, które zamierzają zrzucić wagę, ponieważ są niskokaloryczne i w związku z tym znajdują zastosowanie w diecie odchudzającej. W 100 g zawierają tylko 18 kalorii ! Mimo niskiej kaloryczności i zawartości 95 procent wody szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych, takich jak: kwas foliowy, witamina C,E, beta karoten, wapń, fosfor, potas czy błonnik.

Szparagi powinny być włączone do codziennej diety przez osoby cierpiące na nadciśnienie oraz z podwyższonym poziomem cholesterolu. Warzywo to jest źródłem steroli roślinnych, które wzmacniają serce. Ma również działanie moczopędne, dzięki czemu może pomóc w zmaganiach z chorobami nerek oraz infekcjami układu moczowego. Należy jednak uważać, ponieważ ze względu na wysoką zawartość puryn szparagi mogą jednocześnie przyczynić się do powstawania kamieni nerkowych.
 

 Frittata to jajeczny naleśnik smażony z ulubionymi dodatkami. Przepis na frittatę ze szparagami to obowiązkowa pozycja dla wszystkich konenserów tych wyśmienitych warzyw. Zachęcam więc do przygotowania frittaty w takiej właśnie odsłonie, która smakuje rewelacyjnie! 

Składniki:

  • jaja 3 szt.
  • 2 łyżki sera mozzarella
  • 2 zielone szparagi
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • koperek
  • 1 plaster wędzonego łososia
  • 1 łyżeczka oleju

Przygotowanie:

  1. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końce. Kroimy na mniejsze kawałki i blanszujemy przez kilka minut.
  2. W misce roztrzepujemy widelcem jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Dodajemy starty ser oraz szparagi. Wszystko mieszamy łyżką.
  3. Wlewamy masę jajeczną na natłuszczoną patelnię. Na wierzch kładziemy pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.
  4. Smażymy na małym ogniu pod pokrywką do czasu aż omlet się zetnie.
  5. Na gotowy omlet położyć plasterki łososia oraz posypać całe danie koperkiem.

 

Twój komentarz




POKAŻ