- wspaniałych walorów smakowych, truskawki mają wiele dobroczynnych składników- dostarczają nam witaminę C, PP, witaminy z grupy B, potas, magnez, fosfor i wapń, dlatego poleca się je w diecie osób cierpiących na anemię, nadciśnienie czy żyjących w stresie.
- Truskawki są niskokaloryczne- 100g dostarcza ok. 32 kcal. Do tego w 90% składają się z wody, więc bez obaw mogą je spożywać osoby odchudzające się.
- Truskawki to owoce o niskim indeksie glikemicznym (IG)- 40, dlatego nie powodują nagłego skoku poziomu glukozy we krwi. Dzięki temu mogę je jeść nawet cukrzycy czy osoby zmagające się z insulioopornością
- Dzięki obecności błonnika pokarmowego wpływają korzystnie na perystaltykę jelit i zapobiegają zaparciom.
- Wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Zawarty w nich kwas elagowy jest antyoksydantem zdolnym do przeciwdziałania substancjom rakotwórczym
Uwaga! Salicylany obecne w truskawkach mogą wywoływać alergie, więc należy ostrożnie wprowadzać je do diety dziecka, zwłaszcza przed 10 miesiącem życia.
Twój komentarz