mgr Laura Mętel
07 Czerw

Jemy sezonowo-truskawki

Jeżeli lubicie truskawki, to korzystajcie w pełni z sezonu bo to bez wątpienia najsmaczniejszy czas w roku ! Mrożone owoce kupowane w supermarketach nie są tak smaczne jak świeże- nabyte na targu. Właśnie teraz warto delektować się ich smakiem, kiedy są świeże, soczyste i ogólnodostępne. 
A dlaczego warto je jeść ?

  • wspaniałych walorów smakowych, truskawki mają wiele dobroczynnych składników- dostarczają nam witaminę C, PP, witaminy z grupy B, potas, magnez, fosfor i wapń, dlatego poleca się je w diecie osób cierpiących na anemię, nadciśnienie czy żyjących w stresie.
  • Truskawki są niskokaloryczne- 100g dostarcza ok. 32 kcal. Do tego w 90% składają się z wody, więc bez obaw mogą je spożywać osoby odchudzające się.
  • Truskawki to owoce o niskim indeksie glikemicznym (IG)- 40, dlatego nie powodują nagłego skoku poziomu glukozy we krwi. Dzięki temu mogę je jeść nawet cukrzycy czy osoby zmagające się z insulioopornością
  •  Dzięki obecności błonnika pokarmowego wpływają korzystnie na perystaltykę jelit i zapobiegają zaparciom.
  •  Wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Zawarty w nich kwas elagowy jest antyoksydantem zdolnym do przeciwdziałania substancjom rakotwórczym

Uwaga! Salicylany obecne w truskawkach mogą wywoływać alergie, więc należy ostrożnie wprowadzać je do diety dziecka, zwłaszcza przed 10 miesiącem życia.

Twój komentarz




POKAŻ