mgr Laura Mętel
24 Lip

Brzoskwiniowy sernik jaglany

SPÓD:

2 szklanki nasion słonecznika

1 szklanka daktyli,

3 łyżki pasty tahini,

Przygotowanie: 

1. Słonecznik krótko podprażamy na suchej patelni, następnie studzimy.

2. Daktyle namaczamy we wrzącej wodzie.

3. Wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie blendujemy.

4. Gotową masą wykładamy spód tortownicy o średnicy 24 cm.

MASA:

  • 300 g kaszy jaglanej
  • 2 szkl. mleka np. ryżowe, kokosowe
  • 3 brzoskwinie
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki syropu klonowego, miodu lub innej substancji słodzącej (jeżeli brzoskwinie nie były zbyt słodkie można dodać więcej syropu)

1. Kaszę gotujemy w mleku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dorzucamy do garnka 1 pokrojoną brzoskwinię.

2. Kaszę delikatnie studzimy i wrzucamy do blendera wraz z pozostałymi brzoskwiniami, olejem kokosowym i syropem.

3. Wszystko blendujemy na gładką masę i umieszczamy na wcześniej przygotowany spód.

POLEWA:

  • 6 kostek gorzkiej czekolady 70%
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • Borówki

Czekoladę oraz olej rozpuszczamy w rondlu. Polewamy wcześniej przygotowane ciasto. Dekorujemy świeżymi borówkami. Odstawiamy do lodówki.

Twój komentarz




POKAŻ