mgr Laura Mętel
06 Sier

Borówki - właściwości zdrowotne i odżywcze

     Sezon na borówki trwa w najlepsze. Będąc ostatnio u mojej przyjaciółki w ogródku, udało mi się zebrać do pojemniczka nieco borówek prosto z krzaczka. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam te małe niepozorne niebieskie owoce . Nie tylko za ich smak i aromat, ale również za mnóstwo zalet zdrowotnych i odżywczych takich jak :

  • Borówki to bogate źródło licznych witamin, mikro- i makroelementów oraz cennych antyoksydantów (głównie antocyjanów) o zbawiennym wpływie na nasze zdrowie.
  • Zawierają witaminy z grupy A, B, C, E, K oraz PP, a także wapń, fosfor, potas, selen, cynk, miedź oraz składnik mineralny – mangan.
  • NISKOKALORYCZNE -100 gramów borówek amerykańskich dostarcza około 57 kalorii (kcal) oraz 2,4 grama błonnika pokarmowego. Badania udowodniły, że mogą pomóc w pozbyciu się nadwagi. Duża liczba drobnych nasion w owocach sprzyja lepszej przemianie materii.
  • Poprawiają WZROK. Wysoka zawartość antocyjanów korzystnie wpływa na regenerację zmęczonego wzroku oraz poprawę widzenie o zmierzchu. Polecane kierowcom oraz osobom spędzającym długie godziny przed monitorami komputerów i telewizorów
  •  Dbają o nasz MÓZG. Zawarte w borówkach flawonoidy odwracają przychodzące wraz z wiekiem problemy z pamięcią, koncentracją oraz sprawnością umysłu. Dzięki czemu osoby w podeszłym wieku są mniej narażone na demencję.
  • Działają PRZECIWNOWOTWOROWO. Jedzenie surowych owoców chroni przed nowotworami. Z kolei kwas elagowy przeciwdziała rozwojowi nowotworów płuc, przełyku oraz krtani.
  • Wspierają pracę UKŁADU POKARMOWEGO. Owoce borówki są źródłem działających przeciwbakteryjnie garbników. Blokują one szkodliwe produkty przemiany materii, niszczą trujące szczepy E. Coli oraz uszczelniają błony śluzowe żołądka. Stanowią domowe lekarstwo na biegunkę i problemy żołądkowe.

Sposobów ich kuchennego wykorzystania jest mnóstwo (desery, śniadania, koktajle, sałatki) jednak warto pamiętać, że najzdrowsze i najsmaczniejsze są borówki spożywane na SUROWO.  Podczas suszenia tracą ok. 20️%, a pod pływem wysokiej temperatury prawie wszystkie cenne dla zdrowia i urody wartości odżywcze !

Twój komentarz




POKAŻ