Składniki (2 porcje)
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- 1 paczka drożdży w proszku
- 1 łyżka oleju
- 0,5 łyżeczki soli
Dodatki:
- pieczarki, cukinia, pomidor
- passata pomidorowa/ ketchup
- chuda wędlina/kiełbaska (można pominąć)
- ser mozarella/ ser żółty
- zioła prowansalskie, czosnek i pieprz
- świeża bazyli do posypania
Wszystkie składniki na ciasto połącz w misce. Z gotowego ciasta formuj okrągłe placuszki o grubości ok. 1 cm i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej Pizzerince rozsmaruj ketchup, ułóż pokrojone warzywa, szynkę i posyp serem. Zapiekaj 10 minut w temperaturze 200 stopni. Przed podaniem posyp świeżą bazylią.
Twój komentarz