mgr Laura Szcześniak (Mętel)
04 Gru

Pizzerinki z serem i warzywami

     Wiele osób chętnie sięga po gotowe pizzerinki. Nie raz w gabinecie słyszałam opowiadania Pacjentów, jak to codziennie rano idąc do pracy kusi ich piękny zapach unoszący się z mijanych piekarni .Niestety kupne nie są najzdrowszym wyborem i jedzone regularnie mogą w łatwy sposób odbić się negatywnie na naszej sylwetce...
Ja dzisiaj postanowiłam zrobić swoje w nieco zdrowszej wersji w raptem 30 minut!! Wyszły przepyszne.
Super pomysł na obiad dla dzieci.Jestem pewna, że będą zachwycone ;)

Składniki (2 porcje) 

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 paczka drożdży w proszku 
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 łyżeczki soli

Dodatki: 

  • pieczarki, cukinia, pomidor
  • passata pomidorowa/ ketchup
  • chuda wędlina/kiełbaska (można pominąć)
  • ser mozarella/ ser żółty 
  • zioła prowansalskie, czosnek i pieprz 
  • świeża bazyli do posypania

Wszystkie składniki na ciasto połącz w misce. Z gotowego ciasta formuj okrągłe placuszki o grubości ok. 1 cm i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej Pizzerince rozsmaruj ketchup, ułóż pokrojone warzywa, szynkę i posyp serem. Zapiekaj 10 minut w temperaturze 200 stopni. Przed podaniem posyp świeżą bazylią. 

 

Twój komentarz




POKAŻ