mgr Laura Szcześniak (Mętel)
18 Luty

Masz nieodpartą ochotę na czekoladę ?

Bardzo możliwe, że organizm próbuje w ten sposób zasygnalizować niedobór MAGNEZU... Zamiast sięgać po czekoladę i puste kalorie, wprowadź do swojej diety produkty bogate w ten składnik.

 

Warto wybrać, chociażby czekoladę gorzką, która w 100 g dostarcza 165 mg magnezu. Dla porównania czekolada mleczna ma tylko 97 mg.
Ale czy wiesz, że 100 g pestek dyni ma aż 540 mg magnezu. Nasiona słonecznika 320 mg, migdały 269 mg, a kasza gryczana 210 mg! Również woda mineralna (nie mylić z źródlaną) jest bogata w MAGNEZ. 

Dla ciekawostki, niektóre wysokozmineralizowane wody dostarczają więcej magnezu w 1 litrze niż czekolada… a kaloryczność w przeciwieństwie do czekolady wynosi tylko 0 kcal :)

Twój komentarz




POKAŻ