mgr Laura Mętel
18 Kwie

JAJA NADZIEWANE PASTĄ Z AWOKADO I WĘDZONYM ŁOSOSIEM.

      Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez jajek. Ugotowane na twardo możemy faszerować czym tylko sobie wymarzymy. Jeżeli jeszcze nie wiecie, co efektownego zrobić na Wielkanoc to polecam wam faszerowane jaja w nieco egzotycznym wydaniu, czyli JAJA NADZIEWANE PASTĄ Z AWOKADO I WĘDZONYM ŁOSOSIEM. Sprawdzą się nie tylko na świąteczny stół, ale również jako przekąska na przyjęcia. A co najważniejsze, żeby przygotować tą szybką i łatwą potrawę nie musisz być ninja kulinariów.

Składniki:

  •  jajka 6 sztuk
  •  łosoś wędzony 2 plastry
  •  majonez 1 łyżka
  •  sok z limonki/ cytryny
  •  czosnek 1 ząbek
  • szczypiorek 1 łyżka
  •  koperek do dekoracji
  • przyprawy( sól, pieprz, ostra papryka) do smaku

1.Jaja gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie, obieramy, żółtka wydrążamy do miseczki. 
2.Z awokado wyjmujemy pestkę, kroimy na mniejsze części i przekładamy do miseczki z żółtkami. Skrapiamy sokiem z limonki, żeby nie ściemniało. Miksujemy wszystko na gładką pastę.
3.Dodajemy posiekaną dymkę, majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
4.Nadziewamy wydrążone połówki jajek przygotowanym nadzieniem. Na wierzch układamy wędzonego łososia i dekorujemy koperkiem. Schładzamy przed podaniem a następnie kładziemy na wielkanocny stół 

Twój komentarz




POKAŻ