mgr Laura Mętel
06 List

Rogaliki serowe

Przygotowanie:

1. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników i dobrze wyrobić ciasto by było miękkie i elastyczne, pod koniec dodać rozpuszczony tłuszcz.

2. Uformowane ciasto, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką na około 1,5 godziny.

3. Wyrośnięcie ciasto krótko zagnieść, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na długi prostokąt o bokach około 18 x 35 cm. 

4. Ostrym nożem wycinać naprzemiennie trójkąty o krótkiej podstawie i długich bokach. U podstawy każdego trójkąta nakładać 1 łyżeczkę nadzienia serowego. Zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka w taki sposób, by koniec wierzchołka znalazł się pod spodem rogalika.

5. Układać na blaszce, w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką, pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 30 minut).

6. Przed pieczeniem posmarować jajkiem z mlekiem wierzch rogalików.

7. Piec w temperaturze 190ºC przez około 13 – 15 minut lub do złotego koloru.

Składniki - ok 50 sztuk rogalików

  • 10 g drożdży suchych
  • 560 g mąki pszennej tortowej
  • 300 ml mleka
  • 2 jajka
  • 80 g masła, roztopionego
  • 100 g ksylitolu
  • pół łyżeczki soli
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania przed pieczeniem

Składniki na nadzienie

  • 400 g twarogu półtłustego
  • 2 żółtka
  • 4 – 5 łyżek ksylitolu z waniliowym ekstraktem

 

Twój komentarz




POKAŻ