mgr Laura Mętel
08 Luty

Pizza z patelni

Mąkę, sól, drożdże/proszek, wodę i 1/2 oleju dodać do miski i wyrobić ciasto. Ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem patelnię i trzymać na średnim ogniu około 10-15 minut. Przewrócić na drugą stronę, posmarować przecierem pomidorowym zmieszaną z rozgniecionym czosnkiem. Ułożyć na nim pokrojoną szynkę, oliwki, posypać serem i przyprawami. Przykryć patelnię i trzymać aż ser się roztopi. Posypać rukolą.

Przepis: 

  • Czosnek 1 ząbek (4 g) 
  • Drożdże (0,2 g)/ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  
  • Mąka żytnia 6 łyżek (72 g) 
  • Olej rzepakowy 1 łyżka (10 g) 
  • Oliwki w puszce 5 sztuk (15 g) 
  • Przecier pomidorowy 3 łyżeczki (21 g) 
  • Przyprawa bazylia  (1 g) 
  • Przyprawa kurkuma (1 g) 
  • Rukola 1 garść (20 g) 
  • Ser mozzarella półtłusty (20 g) 
  • Sól 1 szczypta (0,25 g) 
  • Szynka z indyka 2 plastry (20 g) 
  • Woda pół szklanki (110 g)

Jedna porcja ma ok 430 kcal 

Twój komentarz




POKAŻ