mgr Laura Mętel
16 Sty

Kasza jaglana z fasolką szparagową i fetą

       Poniżej przedstawiam przepis na danie, które wstawiałam ostatnio w relacji na moich mediach społecznościowych. A jest to KASZA JAGLANA Z FASOLKĄ SZAPAGOWĄ I FETĄ. To świetna propozycja na lekki lunch, kolację lub danie na wynos, które możemy z powodzeniem zapakować do pojemnika. W wersji na zimno jako sałatka też smakuje rewelacyjnie.

Składniki (na 2 porcje):

  • 100 g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
  • 450 g fasolki szparagowej (użyłam mrożonej)
  • papryka czerwona
  • pomidorki koktajlowe (większa garść)
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • opakowanie sera typu feta (ok. 180 g)
  • sól, pieprz, chilli, papryka ostra w proszku
  • cytryna do skropienia

Przygotowanie:

Kaszę dokładnie płuczemy na sicie i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Czosnek przecisnąć przez praskę, pokroić paprykę. Na patelni rozgrzać oliwę z czosnkiem i papryką. Następnie dodać fasolkę i kaszę i sezam. Doprawić całość wg uznania. Na koniec dorzucić pomidorki koktajlowe i fetę. Gotowe danie skropić sokiem z cytryny.

Smacznego :) 

Twój komentarz




POKAŻ