mgr Laura Mętel
09 Gru

Mus czekoladowy z tofu

   Tofu produkowane jest z napoju sojowego, jest więc pewnego rodzaju serem i swoją strukturą przypomina ser twarogowy. Ma bardzo neutralny smak, chyba że kupimy wariant smakowy tofu (np. ziołowe, z czosnkiem), tofu wędzone lub tofu marynowane. Dzięki temu może być przyrządzone zarówno na słono, jak i słodko. Czas odczarować tofu! Poniżej pomysł na czekoladowy deser z tofu w roli głównej. 

Składniki: 

  • 2 kostki (360g) tofu 
  • 1 średni banan
  • 100 g czekolady gorzkiej 
  •  garść daktyli 
  • 1 czubata łyżeczka masła orzechowego
  • 1 kartonik mleka kokosowego 
  • maliny 

Przygotowanie: 

Daktyle zalać wrzątkiem i pozostawić na około pół godziny do napęcznienia. Czekoladę połamać na kosteczki, dodać mleko kokosowe i podgrzewać, aż do rozpuszczenia czekolady. Tofu przełożyć do pojemnika malaksera. Dodaj do niego odsączone daktyle, banana, masło orzechowe i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełóżyć deser do salaterek i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Podawać z świeżymi malinami. 

 

Twój komentarz




POKAŻ